zoeken
knop: zoek
Home/

De uitvaartondernemer van Pim Fortuyn

plaatje: bulletTrots op een vlekkeloos verlopen uitvaart

"Zo’n uitvaart maak je maar eens in je leven mee," zegt Gerrit van Bezeij van Memoriam Uitvaartverzorging in Rotterdam. Samen met de Haarlemse uitvaartverzorger Martin Uitendaal was hij verantwoordelijk voor de uitvaart van Pim Fortuyn.
Van Bezeij werd op dinsdag 7 mei gebeld door Martin Uitendaal die op zijn beurt door de familie van Fortuyn was benaderd. Uitendaal had eerder de uitvaart van de ouders van Fortuyn gedaan. Van Bezeij: "Toen Uitendaal mij vroeg heb ik direct ja gezegd. Hij belde mij omdat hij de weg niet weet in Rotterdam. Hij vroeg bijvoorbeeld naar een plaats waar Fortuyn kon worden opgebaard en een kerk waar de uitvaartmis zou kunnen worden gehouden. Ik heb hem toen gewezen op de Laurentius- en Elisabethkathedraal aan de Mathenesserlaan. Later bleek dat Fortuyn kerkelijk was en al onder die kerk viel."

"De heer Fortuyn heeft eerst bij ons in het uitvaartcentrum gelegen," vervolgt Van Bezeij. "Donderdag hebben we hem overgebracht naar de kerk voor de opbaring. De hele dag hebben onze mensen naast de kist gestaan, om de mensen bij te staan, de bloemen aan te nemen en op het altaar neer te leggen. Ook het overbrengen van de heer Fortuyn van de kerk naar het uitvaartcentrum, de tocht door de stad de dag erna, in statie, en de reis van Rotterdam naar de begraafplaats in Driehuis, ook in statie, is allemaal door ons geregeld. We zijn er twee dagen intensief mee bezig geweest, maar alles is vlekkeloos verlopen."

De ‘on-Nederlandse’ kist, zoals meer aan de uitvaart on-Nederlands was, was van Amerikaanse makelij, vertelt Van Bezeij. "Zo’n kist behoort niet tot ons standaardassortiment. De kist is trouwens wit overgespoten, daarom weet ik de houtsoort niet zo snel meer. Meestal zijn ze van kersenhout, walnotenhout of eikenhout."

"Omdat hij later wordt overgebracht naar Italië om daar definitief begraven te worden, is de heer Fortuyn gebalsemd," vervolgt Van Bezeij. "Dat is verplicht als een overledene naar het buitenland moet worden vervoerd. De balseming is bij ons in huis gedaan, door iemand van het bedrijf CMO."

Van Bezeij kijkt met voldoening terug op de uitvaart. "Hoe raar dat ook klinkt in zo’n situatie, we zijn er toch ook trots op. Dit komt niet dagelijks voor. Er zijn zoveel mensen bij betrokken. Bovendien heb je te maken met veel hoogwaardigheidsbekleders. Alle ogen zijn op je gericht. U bent trouwens de eerste van de pers die mij hierover belt."

(Anja Krabben)
http://www.anjakrabben.nl.